Patronen doorbreken begint bij ontdekken

Gepubliceerd op 6 juni 2022 om 15:34

Soms zijn patronen hardnekkig en val je onbewust toch weer in een oud patroon. Ook ik. Dit weekend nog en realiseer ik me achteraf dat het weer is gebeurd. Is dat erg?

Ja en Nee.

Ja het is af en toe knap onhandig, soms mis ik een kans, soms meer dan dat en voor een ander mogelijk irritant. 

Het is echter pas echt erg als ik het weg zou stoppen, zou negeren, naar die interne criticus blijf luisteren en niet zou willen doorbreken. Ik kan er inmiddels af en toe wel om lachen. Zo groeit mijn bewustwording weer verder en ben ik steeds beter in staat het volgende keer anders te doen. Ik zal vast nog wel eens in het oude patroon belanden maar er komt een moment dat ik het onbewust anders doe en een nieuw patroon heb opgebouwd.  

Welk patroon wil jij doorbreken? 

Iedereen herkent wel een patroon in je leven dat je niet meer wilt. Maar hoe verander je het patroon? Je wilt wel maar merkt dat je er steeds weer invalt...
Hoe langer je iets doet, hoe meer dit patroon in je hele systeem wordt verweven. Het zorgt ervoor dat je steeds meer automatisch kan doen. Vaak heel handig anders zou je over elke kleine dagelijkse handeling moeten nadenken. Maar soms zijn patronen die je eerst van pas kwamen op een later moment niet meer zo handig en werken ze zelfs in je nadeel uit. De patronen die je hebt vormen een cirkel, dwars door veel gebieden van je leven heen. Onzichtbaar, soms niet eens bewust gekozen, maar toch aanwezig.

Inzicht krijgen

Om je patronen te kunnen doorbreken is het nodig dat je inzichten krijgt over je patroon:

  • Wanneer is het patroon begonnen? Is het van jou of is het misschien zelfs een familiepatroon? 
  • Weet je ook wanneer je dit patroon gebruikt?
  • Wat is de uitdaging waar je telkens weer tegen aanloopt?

Onderzoek dit eens voor jezelf, vraag het eens na bij mensen die je goed kennen. Mogelijk herken je de feedback niet meteen maar kijk eens terug op situaties en ga eens na of het kan kloppen. 

Maak een keuze

Vaak herken je meerdere patronen in je leven. Ze vormen een cirkel en zijn verweven met elkaar. Het is belangrijk om niet alles tegelijk te doen, maak een keuze. Alles tegelijk maakt het complex en lastiger om een patroon te doorbreken. Het kost namelijk tijd om een patroon te erkennen, herkennen en een nieuw patroon aan te leren. Zie het als een bol wol. Als je aan alle verschillende draadjes gaat trekken, lukt het niet om de bol te ontwarren. Richt je op een draadje, op één patroon. Van welk patroon wil je het liefste af? Welk patroon zit je het meest in de weg? 

Door je te richten op een patroon is het makkelijker om het patroon in verschillende settingen te herkennen en makkelijker om een nieuw patroon op te bouwen. Je vergroot de kans van slagen als jij je richt op één patroon. Bovendien is het vaak zo dat als een patroon is veranderd, de andere patronen makkelijker kunnen veranderen. 

Wat wil je echt?

Belangrijkste vraag om te beantwoorden over het patroon dat je wilt doorbreken is de volgende. Welke, bewuste of onbewuste, beloning levert het patroon je op?

Patronen ontstaan met een reden. Je bent het gaan doen om iets te krijgen, om je ergens tegen te beschermen. Het levert je iets op door in je patroon te vallen.

Je reptielenbrein wil dat jij veilig bent en blijft. Als je brein een patroon herkent, weet je brein wat het moet doen waardoor het voelt alsof je op de automatische piloot steeds hetzelfde doet. Dat jij het anders wilt doen of dat het in een nieuwe situatie niet de veiligheid geeft die je wenst, is in het reptielenbrein nog niet doorgedrongen. Daardoor kan het zijn dat je een vorm van veiligheid ontvangt vanuit het oude patroon dat je op dit moment schade brengt.

Door je bewust te worden van het patroon en de reden dat het is ontstaan, kun je andere keuzes maken. Door te erkennen welke patronen bij jou een rol spelen, deze te omarmen, zul je in staat zijn een verandering te realiseren. De wil om te veranderen dient uit jezelf te komen. Veranderen voor een ander is meestal van tijdelijke duur. Dat wat je negeert en wegdrukt, komt op een later moment vaak op een vervelende manier tot uiting en vaak op een onhandig moment.

Wees mild en lief voor jezelf

Veranderen gaat met vallen en opstaan. Niet erg. Doe het opnieuw. Soms val je onbewust weer in een oud patroon maar je zult steeds vaker en eerder je patroon herkennen. Dan komt er een moment dat je het zo vroeg herkent dat je andere keuzes kunt maken.

Wanneer je, bij het veranderen van patronen, merkt dat je begeleiding nodig hebt, stuur mij een berichtje en kom langs. Indien je patronen wil doorbreken, ben ik er om je onbewuste patronen bewust te maken. Met de ACTmeting, met vragen, met een spiegel, op een manier die jou verder op weg helpt om patronen te doorbreken.

Wil je een eerste stap zetten? Kom dan naar de workshop!

Wie zit aan tafel? 15 juni 2022

€ 25,00

Wie zit aan tafel? 15 juni 2022

€ 25,00

Wie laat jij zien? Tijdens een bespreking met een klant, een intern overleg met je leidinggevende, een overleg met een minder ervaren medewerker, een functioneringsgesprek, een netwerkevent, een (online) vergadering of tijdens je date?

Als je regelmatig baalt hoe het gesprek liep,
als je weer JA hebt gezegd terwijl je eigenlijk geen tijd hebt,
als je geirriteerd raakt of meer had willen zeggen,
of met een onbevredigend gevoel naar huis gaat,
of als het resultaat tegenvalt,
of je onvoldoende informatie hebt gekregen om door te kunnen,
doe dan mee aan deze workshop!

Iedereen heeft verschillende kanten. Een pleaser, een drammer, een criticus, een rebel... De een is sterker aanwezig dan de ander en het is bij iedereen weer anders! Elke kant heeft kwaliteiten en valkuilen. Bewustwording van wat er aan tafel gebeurt en wie jij in bepaalde settings laat zien en waarom, helpt je die (onbewuste) patronen te doorbreken. 

Wil jij op een leuke manier kennismaken met jou verschillende kanten? Steeds minder op de automatische piloot in je patroon belanden? Weer zelf in de lead zijn?

Kom dan naar de workshop! Je gaat met kleine oefeningen aan de slag in een kleine groep. 

Waar? Essenlaan 90

Wanneer?

15 juni 2022 van 19.00 - 21.00, inloop vanaf 18.30

PS: Laat even weten wanneer je geen tijd hebt om vooraf te eten. Ik zorg dan dat er wat is om je maag te vullen. Je bent van harte welkom.