Keuzes maken

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 11:17

Iedere dag bestaat uit het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Keuzes maken kan soms best lastig zijn. 

Zou je willen leren om keuzes te maken op basis van jouw eigen behoeften zonder dat je je laat leiden door jouw omgeving? Zou je willen leren keuzes te maken vanuit jezelf zonder een ander tekort te doen en zonder je schuldig te voelen? Of zonder in de stress te schieten? Ik help je graag ontdekken hoe het voor jou werkt.

"Niet kiezen is ook een keuze:
de keuze om het te laten zoals het is

De hele dag door maken we keuzes. Steeds opnieuw kom je in een situatie waarin je kiest en beslist. Bel ik die klant nu of later? Welke taak ga ik als eerste oppakken? Ga ik alleen naar de bespreking of neem ik een collega mee? Hoe ga ik dit aanpakken? Reageer ik op een opmerking? En hoe dan? Maar ook ingrijpendere keuzes. Koop ik een andere woning? Waar ga ik wonen? Ga ik solliciteren voor een andere baan? Wat past bij mij?

Hoe maak jij een keuze?

    De ene persoon komt makkelijker tot een besluit dan de ander. De een kiest rationeel, de ander op gevoel. Weet jij hoe jij tot een keuze komt? Kies je intuitief door een ingeving, op je gevoel uitgaande van je persoonlijke waarde en normen of baseer je je op feiten en gegevens (realistisch) of kies je rationeel

    Keuzes maken heeft ook te maken met wie je bent als persoon. Ben je daadkrachtig, doortastend en besluitvaardig? Dan zal het makkelijker zijn om tot een keuze te komen dan wanneer je bedachtzaam en geduldig bent. Als je bedachtzaam en geduldig bent zal het langer duren voordat je een beslissing neemt. Je wilt een weloverwogen keuze maken en neemt daar de tijd voor.

    In beide gevallen kan het echter gebeuren dat het nemen van een beslissing niet lukt. Je blijft wikken en wegen en kunt niet tot een besluit komen. En als je niet kunt kiezen kies je onbewust om niets te doen.

    Waarom heb je moeite met keuzes maken?

    Hoe komt het nu dat keuzes maken zo moeilijk is? Wat zijn de redenen om geen beslissingen te nemen?

    1 Je bent bang om de verkeerde keuzes te maken

    2 Je weet niet wat je daadwerkelijk wil

    3 Je stelt de beslissing uit

    Keuzestress en verkeerde keuze

    Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat je overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Het ontstaat vaak als er te veel opties zijn. Ook kun je bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Maar wat is verkeerd? 
    Toen ik inzicht kreeg in mijn eigen talenten en valkuilen, werd ook helder hoe die valkuilen een rol speelden in het moeilijk maken van keuzes. Door die bewustwording, kijk ik nu anders tegen het maken van keuzes aan. Je maakt de beste keuze voor dat moment. Later kon je concluderen dat je het misschien anders had moeten doen. Door te doen zijn we echter wel verder gekomen in plaats van stil blijven staan. En je keuze kan weer veranderen door veranderingen in je omgeving of door de groei die je zelf maakt. Je kan elke dag weer een andere keuze maken. 

    Zelfvertrouwen

    Keuzestress kan echter ook ontstaan als je je eigen behoefte niet goed kent of niet serieus genoeg neemt. Mogelijk laat je je leiden door de mogelijkheden die er zijn of door de behoeften van een ander of van je omgeving maar niet door die van jezelf. Echte keuzes komen uit jezelf. Dat komt omdat je echt kiest als je je eigen behoefte vervult. Let maar eens op wat er gebeurt als je kiest om de behoefte van een ander te vervullen. Als je bijvoorbeeld ja zegt tegen een nieuwe opdracht terwijl je weet dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Geeft dat voldoening? Of blijf je met een vervelend gevoel zitten? Vaak verwacht je dan iets terug van de ander of raak je geïrriteerd zodra je je eigen werk niet af krijgt. Heb je dan echt gekozen? Of voelde je je verplicht of onder druk gezet?

    Door de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes groeit je zelfvertrouwen en maak je jezelf niet afhankelijk van anderen. Kunnen kiezen geeft je een eigen identiteit. Belangrijk is wel dat de keuzes passen bij je levensfase. Als je te vroeg te veel zelfstandigheid krijgt, in een positie komt dat je keuzes moet maken waar je nog niet klaar voor bent of teveel keuzes ineens op je afkomen, kun je in plaats van zelfverzekerder juist in de war raken. Ook als volwassene kunnen we maar een beperkt aantal keuzes tegelijk aan. Soms is een beetje hulp daarbij dan fijn. Iemand die je helpt zelf een keuze te maken. Iemand die helpt je gedachten te ordenen, helpt te doorvoelen, helpt om een keuze te maken vanuit je kracht. Goed bedoelde adviezen kunnen je juist verder van je eigen keuze brengen en je nog verder laten doormalen. 

    Uitstellen

    We hebben er ook een handje van om de keuze vooruit te schuiven. We denken dat we later die keuze wel kunnen maken. Of speelt angst of schuldgevoel een rol. Dat uitstellen kost je echter vaak veel energie omdat je in je hoofd onbewust bezig blijft met de keuze die je nog moet maken. Soms hebben we de keuze zelfs al onbewust gemaakt maar "moeten" we van onszelf alles geprobeerd hebben of de alternatieven eerst op een rij zetten, afwegen, onderzoeken. De vraag is wat ga je uit de weg? Wat levert het uitstellen je op?

    Geven en nemen in balans

    Behoeften kunnen uiteenlopen en belangen kunnen verschillend zijn. Belangrijk is bij het maken van keuzes die de ander raken, is of je het daar samen over kunt hebben. Praten over elkaars behoeften, zonder oordeel, zonder dwingend te zijn. Gelijkwaardig en respectvol. 
    Wanneer je bij het maken van keuzes geen enkele rekening houdt met de behoeften, belangen of gevoelens van de ander dan stel je je boven de ander. Je neemt op dat moment de ander niet serieus. Je legt je wil op, je bent te sturend en de ander kan eigenlijk niets anders doen dan ja knikken op jouw keuzes. Uitspraken als "Ze bekijken het maar", "Dit is mijn keuze" of "Ik ben baas over mijn eigen leven" zijn duidelijke indicaties dat er voorbij wordt gegaan aan de behoeften en belangen van de ander. Vaak zijn ze minder duidelijk.

    Als je steeds je keuzes en beslissingen laat afhangen van de ander, stel je je ondergeschikt op aan de ander. Soms heeft diegene niet eens voor zichzelf bepaald wat de eigen behoefte is. Soms laten we keuzes van anderen afhangen om waardering te krijgen, om aardig gevonden te worden. 

    Weet jij hoe jij een keuze maakt?

    Merk je dat je het lastig vind keuzes te maken? Of speelt er zoveel dat je niet weet waar te beginnen?

    Ik help je graag ontdekken op welke manier jij tot je keuzes kan komen. Welke kwaliteiten je daarbij helpen en welke gevoelens je daarin dwarsbomen. Op welke manier jij van nature tot een beslissing komt zodat jij daar meer op durft te gaan vertrouwen.

    Zodat je keuzes kunt maken vanuit jezelf. Vanuit kracht en zelfvertrouwen.

    Liefs,

    Linda