Ben jij intuïtief of idealistisch?

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 15:49

Ik ga mijn droom waarmaken! De lijfspreuk van een intuïtief persoon*. 

Intuïtieve mensen worden gewaardeerd omdat ze visie hebben. Omdat ze gericht zijn op de toekomst. Ze zijn gedreven en willen actie. Ze stellen vast welke kant ze op willen en stellen bij wanneer veranderingen daar om vragen. Ze zijn positief en optimistisch ingesteld. Ze durven te dromen. Ze durven ervoor te gaan. Ze nemen verantwoordelijkheid om hun droom waarheid te maken.

Herken jij je hierin? Heb jij veel inspiratie en ingevingen waarmee je tot  nieuwe ideeën komt? Heb jij een soort zesde zintuig voor nieuwe kansen? Zie jij in veranderingen nieuwe mogelijkheden? 

Intuïtief of idealistisch?

Als intuïtief persoon zit je vaak vol idealen. Je wilt graag iets realiseren waar je al heel lang over droomt. Idealen zorgen voor groei. Het geeft je de bron, de kracht om je droom te realiseren. Jouw droom vanuit je hart. Je voelt en ervaart het zo. Intuïtief weet je welke richting je op moet. 

 

De valkuil van je intuïtie volgen is dat het te idealistisch wordt. Dat je realistische Ik helemaal is ondergesneeuwd en je verzuimd een realistische check te doen. Zonder wat realistisch tegenwicht wordt je droom al snel zweverig, vaag, blijft het een plan, een luchtkasteel. Je ideaalbeeld doet je te optimistisch kijken waardoor je risico's en nadelen uit het oog verliest en niet meeneemt in je afweging. Het risico is dat je gaat bluffen en je mensen niet meer meekrijgt in je idee. 

Hoe voorkom je dat je te idealistisch wordt?

Als je de valkuil van luchtkastelen wilt vermijden, luister dan ook naar je realistische Ik. Zoek een balans tussen idealisme en realisme. Hou je idealen, leef er naar en droom er over. Maar wees ook realistisch en sla niet door door het bouwen van luchtkastelen. 

Irritatie

De allergie die bij intuïtieve mensen hoort is cynisme en traagheid. Mensen die nergens in geloven, nergens voor gaan maar wel overal wat van vinden. Of mensen die zolang over een idee nadenken dat de kans voorbij is. Of mensen zonder idealen en dromen die maar doen wat van ze verwacht wordt zonder echt te weten waar ze zelf voor staan. Ben je intuïtief en herken je dit? Denk eens aan eerdere situaties terug waarin jij geïrriteerd raakte. Grote kans dat je te maken hebt gehad met een persoon die keuzes maakt op basis van feiten en resultaten of alles logisch wil beredeneren en juist geïrriteerd raakt van jouw snelle handelen en enthousiasme zonder oog te hebben voor alle risico's en bezwaren. Zo zijn we allemaal anders. Het kan je helpen om niet boos te worden of je gezicht te vertrekken. anders om te gaan met deze personen en anders te reageren wanneer ze kritiek uiten op jouw geweldige idee.

* My HBM research