Eerst zien dan geloven

Gepubliceerd op 31 oktober 2021 om 14:21

Is dit een uitspraak die resoneert? Als het een uitspraak is die je regelmatig doet of denkt, is de realist in jou sterk aanwezig.
Waarschijnlijk observeer je veel. Wil je weten wat er precies aan de hand is en heb jij ook voor details. 
Herken jij jezelf of een ander hierin? Realisme is een kwaliteit die veel wordt gewaardeerd. Toch kun je er ook hinder van ondervinden. Onbewust.
Lees verder om jezelf beter te leren kennen. In dit blog ga ik in op de kwaliteiten en de valkuilen van een realist. 

Realistisch is een kwaliteit

Ben je realistisch? Dan heb je een reëel beeld van jezelf, van een ander en van het leven. Mensen kunnen op je aan. De kwaliteiten die horen bij realisme zijn erg handig en worden gewaardeerd. 

De kwaliteiten van een realist 

 • Jouw zienswijze benadert de werkelijkheid
 • Je weet waar je het over hebt
 • Je laat je niet snel van de wijs brengen
 • Je verliest niet snel de werkelijkheid uit het oog
 • Je bent praktisch en down to earth
 • Je hebt oog voor details en afronding
 • Je bent nauwkeurig en precies
 • Je kan goed en realistisch plannen, gestructureerd doelen stellen.
 • Je hebt een goed beeld over de situatie, wat er kan gebeuren en wat je kunt verwachten.
 • Je ziet de mits en de maren en houdt daar rekening mee
 • Je laat je niet verleiden tot een jubelstemming als er geen reden voor is
 • Je hebt een eerlijk beeld over jezelf en anderen
 • Je bent eerlijk over verwachtingen en mogelijkheden
 • Je stelt het niet mooier voor dan het is
 • Je bent nuchter en ingetogen

 

Herken je deze kwaliteiten in jezelf? Dan ben je waarschijnlijk een realist.
Of twijfel je nog? Een andere manier om te achterhalen of je een realist bent is te kijken naar wat jou irriteert. Hoe reageer jij op mensen die altijd optimistisch zijn en zaken mooier en rooskleuriger voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn? Vol lof? Of zitten die mensen in je allergie? 

Valkuilen van een realist

Het is echter niet altijd een kwaliteit. Soms slaan we door of belemmert het realisme ons onbewust. Zelf ervaar ik dat regelmatig. In de praktijk ben ik een realist maar van nature is het niet mijn voorkeurstype. 

Een rem

Als je eerst wil zien en dan pas geloofd, geniet je pas als het resultaat er is. Als een opdracht echt binnen is en niet bij een mondelinge toezegging. En vaak neem je er dan niet eens tijd voor om stil te staan bij wat je hebt bereikt, want de volgende taak staat als op je te wachten. Zonde wat genieten van iets dat je hebt bereikt, geeft je zelfvertrouwen en eigenwaarde een boost.

Of je bent pas blij als een belofte die jij jezelf of een ander heeft gedaan, is nagekomen. Zou zomaar kunnen dat je dan onbewust terughoudend reageert op het moment dat iemand je iets beloofd. Je moet eerst nog maar zien of het echt gebeurd. Een logische reactie als dat je manier van denken is. Maar soms niet handig in contact met anderen. Bewustwording dat je zo denkt en op de automatische piloot terughoudend reageert, kan je helpen bewuster met zo'n moment om te gaan en anders te reageren. 

Te realistisch

Als we doorslaan en te realistisch zijn, kun je teveel problemen zien. Teveel mits en maren die je belemmeren om aan de slag te gaan en een plan uit te voeren. Ja, weer die rem. Van nature zou je dan zomaar negatiever naar een plan kunnen kijken dan nodig is. Zo kun je een plan of ideaal naar de knoppen helpen of afkeuren door van het meest negatieve uit te gaan. Of druk je het enthousiasme van je collega's de kop in door altijd kritische opmerkingen te maken. Het helpt in ieder geval niet bij het realiseren van uitdagende doelen, idealen en ideeën. Misschien ben je zo zelfs wel eens collega's of vrienden kwijtgeraakt omdat ze met jouw nuchtere en aardse blik niet uit de voeten kunnen. Of delen ze nieuwe ideeën niet meer met jou om kritiek te vermijden... 

Cynisme

Ook in de communicatie kan doorgeslagen realisme averechts werken en ontaarden in cynische opmerkingen, scepsis of zelfs sarcasme.

Perfectionisme

Als je alles perfect wilt doen ben je niet realistisch meer.  Het leven is niet perfect. De lat te hoog leggen voor jezelf is niet realistisch. Of alles goed willen doen en geen fout mogen maken. Een goed streven maar allebei niet realistisch. Net als dat je het niet iedereen naar de zin kan maken. En niet alles kunt controleren. Het kost nodeloos veel energie en je bent de realiteit kwijt geraakt. 

Hoe zorg je voor meer balans?

Als realist kun je je meer bewust worden dat een wereld zonder idealen een wereld is zonder hoop. Een realistische wereld is niet ideaal. Kan dus beter. Door idealen realiseren we groei. Wanneer je dus meer balans wilt houden en je kwaliteit goed wilt inzetten weest dan bewust vaker idealistisch. 

Heb ook oog voor de manier waarop je iets doet of zegt. Als realist kun je zo gefocust zijn op de inhoud dat je vergeet na te denken over de manier waarop je jouw boodschap of advies brengt. 

Soms hebben mensen gebrek aan realiteitszin. Dat is gebrek aan realisme. Dat speelt bij mensen die van nature een ander voorkeurstype hebben en in de praktijk een andere voorkeur laten zien. Als enige realiteit ontbreekt, bouwt de idealist luchtkastelen, verliest het gevoelsmens de grip op de realiteit of het contact met de wereld en verliest de rationele denker de connectie met de praktijk.

Er is ook gebrek aan realiteit wanneer je jouw eigen mogelijkheden overschat en onderschat of wanneer je problemen of conflicten uit de weg gaat. Je maakt anderen groter dan nodig is of je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk. Dat kan overigens ook gebeuren als je realist bent. Een gebrek aan eigenwaarde of zelfvertrouwen laat zelfs een realist de realiteit verliezen. Of de pleaser in jou,  of een andere Ik, is dan even sterker dan de realist....


Vind je dit interessant en wil jij ontdekken of je een realist bent? Of dat je een idealist, rationele denker of gevoelsmens bent?

Of welke Ikken er bij jou op de voorgrond staan?

Misschien is dan de ACTmeting of de workshop Ik en mijn Ikken iets voor jou?


Wie zit aan tafel? 8 maart 2022

€ 35,00

Wie zit aan tafel? 8 maart 2022

€ 35,00

Tijdens je werk doen zich tal van situaties voor. Bespreking met een klant, een intern overleg met je leidinggevende, een overleg met een minder ervaren medewerker, een functioneringsgesprek, een netwerkevent, een (online) vergadering. In bepaalde situaties kan het zijn dat je achteraf beseft dat je graag wilt dat het anders was gelopen, of vraag je je af waarom het liep zoals het liep, voel je je onprettig of krijg je feedback die niet rijmt met jouw beleving. Mogelijk had je anders willen reageren. Liep het gesprek stroef. Heb je onvoldoende informatie gedeeld of gekregen of wat dan ook.

De situatie is vaak een trigger die ons gedrag onbewust aanstuurt, soms op een gewenst manier en soms niet hoe we het eigenlijk zouden willen.

Ervaar je dat en wil je dat patroon doorbreken? Ik ontmoet je graag tijdens de workshop waarin we

* middels oefeningen kennismaken met meerdere kanten van jezelf

* ontdekt wanneer je bepaald gedrag laat zien (of juist niet) en waarom

* hoe jij jezelf kunt blijven in lastige situaties

Waar? Essenlaan 90

Wanneer?

8 maart 2022 van 19.00 - 21.00

 

ACTmeting, Leer jezelf kennen

€ 345,00

ACTmeting, Leer jezelf kennen

€ 345,00

Ontdek welke kwaliteiten jij van nature hebt en welke competenties jij jezelf hebt aangeleerd.
Ontdek hoe je meer in je kracht kan blijven en energielekken voorkomt.
Ontdek hoe je effectiever kunt zijn en meer resultaat kan bereiken. Door jezelf beter te leren kennen, kun je makkelijker keuzes maken die ook nog eens beter bij je passen. Dat geeft meer regie over jouw leven, meer rust en energie en geeft je eigenwaarde en zelfvertrouwen een boost.

We starten met een telefonische intake. Je krijgt een uitnodiging voor een online ACTmeting. Tijdens een sessie van 90 minuten koppel ik je meting terug en ontvang jij je persoonlijke rapportage. 

Heb je vragen? Bel of app me op 06 39392494. Ik help je graag verder en bespreek graag met je of dit is wat jou verder kan helpen.


«   »