Je mag er zijn!

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 20:11

Ik mag er zijn. Jij mag er zijn.
De manier waarop je naar jezelf kijkt is één van de filters die bepaalt hoe jij denkt, hoe jij je voelt, hoe je je gedraagt en hoe je communiceert. Eigenwaarde is het besef dat je er mag zijn. Het gevoel dat wat je doet goed is, bij je past en door anderen gezien mag worden.

Kun jij voor jezelf gaan staan?

Zelfvertrouwen of zelfverzekerdheid zijn de termen die we meestal horen. En zijn het gevolg van eigenwaarde. Net zoals onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen een gevolg zijn van een gebrek aan eigenwaarde.

Eigenwaarde is het besef dat je er mag zijn. Dat je jezelf kunt waarderen om wie je bent. Dat je minder beïnvloedbaar bent door de buitenwereld en oordeelvrij kunt reflecteren op jezelf. Hoe hoog is jouw eigenwaarde? Waardeer jij jezelf echt? Of hoor je vaker een kritische stem?

We lopen allemaal kans een deuk op te lopen in onze eigenwaarde. Tijdens onze opvoeding, door een onschuldige opmerking, door een verkeerd geïnterpreteerde grap, tijdens relaties en tijdens je carriere kan je eigenwaarde deuken oplopen. Als je eigenwaarde een deuk oploopt, creëren we beschermingsconstructies om ons voor de pijn te behoeden en de wereld aan te kunnen. Door de deuk in onze eigenwaarde stoppen we meer energie in de buitenwereld om er toch te mogen zijn. We passen ons aan, doen wat we denken dat anderen verwachten, we verdedigen onszelf, zijn we perfectionistisch, houden we controle, gedragen we ons autoritair of offeren we ons zelf op. 

Angst en schuld ontstaan als een beschermingsconstructie. Het gevoel van angst of schuld zetten onze beschermingsmechanismen in werking. Angst is bijvoorbeeld de drijfveer voor perfectie, voor controle. Schuld de drijfveer voor onder meer opoffering en pleasen.
Van welke gevoelens heb jij last? Welke beschermingsconstructies heb jij gebouwd en welk masker heb jij op? Pas door dat onder ogen te zien en je te bevrijden van de angst en schuldgevoelens kan je eigenwaarde weer toenemen.

"Wie of wat heeft ons zo willen beproeven dat hij onze eigenwaarde heeft weggestopt"