Over zelfvertrouwen en eigenwaarde

Gepubliceerd op 13 oktober 2020 om 12:14

Ben je klaar met die onzekerheid, twijfel  en besluiteloosheid?
En kun je wel wat hulp gebruiken bij het vergroten van je eigenwaarde?
Lees onderstaande blog en ga dan met de tips aan de slag.

Over zelfvertrouwen en eigenwaarde

Twijfel je vaak voordat je iets doet of zegt? Vind je het lastig een besluit te nemen?
Of ben je vaak bang om een fout te maken? Om door de mand te vallen?
Geef je snel op of geef je snel toe? Ben je snel van je stuk gebracht?
Ben je waakzaam? Ben je steeds jezelf met anderen aan het vergelijken?
Sta je jezelf moeilijk toe om te genieten? En wimpel je complimenten af?

Wat herken jij bij jezelf of bij de mensen om je heen? 
Het zijn tekenen van een gebrek aan zelfvertrouwen of van een lage eigenwaarde.
We noemen het vaak in een adem maar betekenen niet hetzelfde.

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Dat je erop vertrouwt dat het goed komt met jou.  Eigenwaarde is de waardering die je jezelf geeft.  Vinden dat je waardevol bent en iets betekent.  Als je een gezonde eigenwaarde hebt, groeit het zelfvertrouwen vaak vanzelf.  Als het lastig is om jezelf op waarde toe te kennen, zal het zelfvertrouwen ook een boost kunnen gebruiken.

Een gebrek aan zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde is een thema dat vaker voor komt dan je misschien denkt. Gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde is vaak de diepere laag voor tal van (lichamelijke) klachten.  Uit angst, schuldgevoel of schaamte komen we er niet eerlijk voor uit dat het niet lekker loopt.  Bang dat het ten koste gaat van je carrière of je relatie.  We uiten (te) voorzichtig dat het niet goed gaat, dat we onzeker zijn, we lachen problemen weg, door een negatieve reactie op een voorzichtig signaal gaat onze mond weer op slot. En we gaan weer door.  Het gevoel mag er niet zijn.  Van jezelf niet of vanwege een bedrijfscultuur. Gevoelens die we weg stoppen worden echter steeds krachtiger.  Borrelen steeds heftiger en vaker weer op totdat het niet meer te onderdrukken is.  Voorkom dat moment en werk aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wil jij je eigenwaarde vergroten?

Wil jij meer energie, meer rust, meer keuzevrijheid ervaren, je stabieler en evenwichtiger voelen?

Je leven wordt leuker, gezelliger en rustiger. Jij wordt een leuker mens.  Je offert je niet langer op. Je maakt je niet kleiner dan je bent.  Naast dat je zorgt voor anderen, ga je beter voor jezelf zorgen. Je wordt minder afhankelijk, vrolijker en energieker.

Hoe? Door je eigenwaarde een boost te geven. Stap voor stap. Zonder een gezonde eigenwaarde kom je niet vooruit. Blijf je aanmodderen. Blijf je een rem voelen bij dat wat je doet en bij het realiseren van je droom, van wat jij echt wilt. Hoe sterker je eigenwaarde, hoe meer jij voor elkaar krijgt en hoe fijner jij je voelt.

Wat is voor jou eigenwaarde?

Vraag je eerst af wat eigenwaarde voor jou is. Wanneer voel jij je waardevol? Wanneer voel je je slecht? Wanneer heb je het gevoel dat je het niet goed hebt gedaan?
Neem even een moment om hierover na te denken. Om te reflecteren.

Wanneer weet jij of je een examen, een opdracht of een presentatie goed hebt gedaan?
Wat maakt dat je je klein voelt, je op offert, je schaamt?
Als je anderen nodig hebt om dat te weten of je gevoel laat bepalen door een reactie of blik van anderen, laat je je eigenwaarde afhangen van wat anderen van je vinden.  Je zal steeds opnieuw de goedkeuring van anderen nodig hebben, een bevestiging, een compliment, een schouderklopje.  Je zult je dan nooit duurzaam waardevol gaan voelen. 

Eigenwaarde moet uit jezelf komen.  Innerlijk weten hoe je iets hebt gedaan.  Het is een gevoel dat wat je doet goed is, bij jou past en door anderen gezien mag worden.  Om je eigenwaarde te vergroten dien je met lef naar jezelf te kunnen kijken.  Verantwoordelijkheid te nemen door te reflecteren en jezelf stap voor stap steeds bewuster te laten worden dat je waardevoller bent dan je nu gelooft.  Dat is niet makkelijk en vergt tijd.  Tijd en lef om je bewust te worden van oude patronen en overtuigingen. Om deze te herkennen, erkennen en te doorbreken.

Ben je net zo aardig voor jezelf als voor anderen?

Hoe aardig ben jij voor jezelf?  Onze eigenwaarde wordt door de omgeving aangetast tijdens onze weg in het leven.  Door onze opvoeding en alles wat we tot nu toe hebben meegemaakt kan onze eigenwaarde een deuk oplopen.  Nare gedachten over onszelf die vervolgens overtuigingen zijn geworden en ons nu nog achtervolgen en ons denken en doen onbewust aansturen.  Gedachten die je regelmatig herhaalt.  Gedachten die je niet tegen een ander zou zeggen maar gek genoeg doen we het onszelf wel aan.  Dus: zeg eens eerlijk? Hoe onaardig ben jij tegen jezelf?

Dat je het niet kan, dat je lelijk of dik bent, dat je dom bent… Soms is een blik of een opmerking die je als kind hebt gezien of gehoord al voldoende voor deze kritische stem in je hoofd die steeds weer voorbij komt.  Soms verkeerd begrepen, anders bedoeld. En toch zijn het dit soort gedachten die ervoor zorgen dat je eigenwaarde blijft hangen op dat lage niveau.

Neem je gedachten eens kritisch onder de loop.  Niet alles is waar wat je denkt.  Je hebt deze gedachten maar je bent je gedachten niet.  

Is het echt waar wat ik denk?  Waar is het op gebaseerd?  Wanneer heb ik deze gedachte? 
Door te reflecteren wordt je je bewust van je eigen patronen.  Zo ga je een laag dieper en is de verandering die je in gang zet duurzamer. 

Op het moment dat je merkt dat je je laat meeslepen in een negatieve gedachte, neem dan even rust. Besef dat het een gedachte is, die je ook als een wolk voorbij kan laten gaan.  Een gedachte waar je niet direct iets mee hoeft.  Kijk ook eens of meditatie je kan helpen om er zo mee om te gaan. Dat is echt niet zweverig meer. Zoek eens op YouTube naar geleide meditaties.

Zet stappen

Onderzoek waardoor jij jezelf waardevoller gaat voelen.  Wat geeft je energie? Wat gaat je goed af? Wat wil je graag bereiken en welke stappen dien je daarvoor te zetten. 

Door je doel in kleinere doelen te splitsen, zet je steeds opnieuw een stap die je waardevoller laat voelen.  Door iets te bereiken, laat je jezelf zien dat je het kunt.

Wat kost je energie?  Is het jouw verantwoordelijkheid?  Hoe kun je het anders doen?
Hoe kun je je goede voornemens stapsgewijs realiseren? Ga wandelen, mediteren, sporten of gezonder eten. Ga op tijd naar bed. Drink een glaasje minder. Neem een bakje chips in plaats van een hele zak.  Ontdek welke hobby je kunt oppakken.  Ontdek wat jij echt leuk vindt. Zodat je beter voor jezelf gaat zorgen en tijd voor jezelf neemt.

Ontdek welke stappen jij kunt zetten om je steeds beter te gaan voelen.  Beter in je vel. Meer energie. Relaxter. Meer zelfvertrouwen.

Elke kleine stap vooruit is er één vooruit.  Soms valt iets tegen en zet je een stap achteruit om er vervolgens weer twee vooruit te zetten.  Het hoort erbij. Vertrouw op het proces.  Vertrouw op jou. Welke stap zet jij vandaag?

Wil je verder groeien?

Ga dan met de hierboven genoemde tips aan de slag.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vergroten van je eigenwaarde?
Ben je klaar met die onzekerheid, twijfel  en besluiteloosheid?

Kom dan langs voor een kennismaking. Dat is al een eerste stap!

Ik ben er voor jou. Om jou te begeleiden in jouw groeiproces. Door je zelf steeds beter te leren kennen ontdek je jouw natuurlijke talenten. Je ontdekt of je deze nu al leeft en wat je jezelf hebt aangeleerd om je staande te houden, om je onzekerheid te verbloemen. Dan zijn vaak hele mooie kwaliteiten maar kunnen je op den duur te veel energie gaan kosten. Als je onder druk komt te staan, kan die prestatiekracht er ook voor zorgen dat je je anders gedraagt en je anders voelt dan je graag zou willen. 

Bel of app me op 06 39392494 of stuur een email aan Linda@lifecoachkrachtigenmild.nl om een gratis en vrijblijvende kennismaking te boeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.