Stille kracht

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 19:57

Vreselijk vond ik het als ze zeiden dat ik een stille kracht was of dat ik (te) bescheiden was. Het werd regelmatig geuit en meestal niet als een compliment. Als ik terugkijk soms ook terecht omdat deze kant erg dominant was en ik regelmatig in de valkuil liep waardoor de kracht veranderde in een zwakte. Van stille kracht naar passief. Geblokkeerd. Onzeker en angstig.

Vorig jaar noemde een trainer mij na afloop van een opleiding weer een stille kracht. Dit keer was het echt een compliment én kon ik het beter ontvangen maar er knaagde nog iets. Oude overtuigingen en oud zeer. Werk aan de winkel. Inmiddels waardeer ik de stille kracht-kant in mij en durf ik er een blog over te schrijven. Ik ken, erken en herken de kwaliteit van de stille kracht maar zeker ook de valkuilen. Ik loop er steeds minder in zodat het een kracht blijft én ik leer de harde kracht-kant steeds beter kennen.

Stille kracht en harde kracht. Even uitleggen wat ik daarmee bedoel.
Het zijn 2 verschillende kanten van je zelf. Het is fijn als het in balans is en je zowel de stille als de harde kracht kunt inzetten. Meestal is een van beiden echter dominanter en dat kan lastig zijn. De kunst is te ontdekken hoe het voor jouw werkt, te weten wat je valkuilen zijn en hoe daar mee om te gaan. Door jezelf steeds beter te leren kennen loop je niet steeds opnieuw in die valkuil maar leer je om ook je andere kant in te zetten.  

Stille kracht is een vrouwelijke energie. De kracht van ontvankelijkheid, van ruimte geven aan een ander zonder jezelf te vergeten, de kracht van samenwerken, de kracht van het durven zijn, in het hier en nu. De kracht van zien wat een ander nodig heeft, van rust, van wachten en luisteren. De kracht om met weldoordachte ideeën te komen. Als deze kracht dominant is en je onder druk komt te staan, moet je uitkijken dat je gaat duiken, uitstellen en ontwijken. Uitkijken dat je stil valt, jezelf blokkeert of jezelf wegcijfert en op de laatste plaats zet. Het zijn de valkuilen van een stille kracht. De stille kracht slaat door. Door passief te worden is de kracht er af.

Harde kracht is een mannelijke energie. De kracht van jezelf laten zien, van daadkracht, van resultaat realiseren. Vasthoudend en zakelijk. De kracht om te doen, om met lef in actie te komen. Onder druk zal een dominante harde kracht gaan drammen, principieel worden, autoritair leiderschap vertonen en zijn wil doordrukken. Dat zijn de valkuilen van een harde kracht. De harde kracht kan onder druk zomaar irritant machtsvertoon worden.

De harde kracht werd in onze maatschappij, de zakenwereld en het bedrijfsleven, vaak meer gewaardeerd dan de stille kracht. Luidruchtige en veelvuldige praters werden vaak als intelligenter gezien. Gelukkig is dat aan het veranderen. Kijk maar naar de discussie in Den Haag. Steeds meer wordt ingezien dat beide kanten nodig zijn om een goede leider te zijn. Het nieuwe leiderschap in een organisatie met meer autonomie bij teams en individuele medewerkers. Met openheid zodat de autonoom werkende medewerkers zich gesteund voelen en hun werk goed kunnen organiseren. Met leiders die vertrouwen geven en tonen. Waar ruimte voor eigen initiatief een grote rol speelt.
Een leiderschapsstijl dus waarin je zowel de stille kracht als de harde kracht voor nodig hebt. De stille kracht zodat de nieuwe leider met empathie een omgeving kan creëren waarin voldoende veiligheid en vertrouwen worden geboden. Door openheid, oprechte interesse en samenwerken.  Door de weg te wijzen. Door tijd te geven om gedachten te ordenen voordat een een reactie moet worden gegeven. De harde kracht zodat de nieuwe leider een omgeving kan creëren waarin mensen eigen initiatief nemen en efficiënt en doelgericht resultaat boeken. Door duidelijke communicatie, door medewerkers eigen verantwoordelijkheid te geven en te sturen op resultaten. Door ze voldoende uitdaging te bieden binnen duidelijke kaders. Een omgeving waarin zowel de stille kracht als harde kracht wordt ingezet én wordt gewaardeerd bij de medewerkers.

Is een van beide krachten dominant bij jou? Merk je dat dat je steeds weer in dezelfde valkuil loopt? Kom eens langs! Ik leg graag uit hoe ik jou kan helpen om in balans te komen. Om jouw natuurlijke kwaliteiten te ontdekken en om trots te zijn op jouw kwaliteiten.
Bel 06 39392494 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.