Perfectionisme is killing voor persoonlijke groei

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 07:15

Het is goed om kwaliteit te willen leveren, om het goed te willen doen. Je perfectionisme heeft je waarschijnlijk ook gebracht waar je nu staat.
Maar vergis je niet in de impact op je gedrag, je voelen en je zijn, als je perfectionist op de voorgrond is komen te staan. Alles goed willen doen. Een fout is niet acceptabel. Je belt je klant of collega nog niet omdat je nog iets wil voorbereiden. Je uit je idee (nog) niet omdat het niet voldoende is doordacht.

Helpt dat je of merk je dat het een rem of blokkade aan het worden is? Een rem om nieuwe stappen te zetten, een rem op je doel, een rem om je creativiteit, op je energie en je enthousiasme.

De perfectionist zit vaak diep geworteld. Een patroon dat vaak al even bestaat en steeds krachtiger is geworden. Vaak een uitingsvorm van angst. Angst voor wat er kan gebeuren. Een beeld in ons hoofd dat zeer realistisch kan zijn. Angst een fout te maken, door de mand te vallen, om je baan te verliezen. Om te voorkomen dat dat beeld realiteit wordt, moet het perfect. Goed niet goed genoeg.

Angst werkt verlammend op ons fysieke systeem. We krijgen slappe benen, knikkende knieën, pijn op onze borst, een brok in onze keel of darmen raken van streek. Psychisch kan hetzelfde gebrek aan energie zich tonen door slapheid, gebrek aan daadkracht en onzekerheid.

 

Wil jij de perfectionist niet meer op de voorgrond? 

Wil je ruimte geven aan alles wat je daarnaast ook nog bent?

Wil je weten of ik iets voor jou kan betekenen?