Balans vinden in jezelf

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 09:31

Ervaar je stress, onrust, spanning? Reageer je soms anders dan je zou willen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen wat onnodig veel energie kost of op welk vlak in je leven een verandering nodig is. 

Onbalans kan leiden tot stress, spanningen, lichamelijke klachten, burn-out en depressies. Maar wanneer is er nu sprake van onbalans?
Allereerst is de balans voor iedereen anders. Wat de ene ervaart als een onbalans is voor de ander nog steeds ok. De ene vind een succesvolle carrière het belangrijkste, voor anderen is het gezin het belangrijkste. De ene wil een groot sociaal netwerk, een ander heeft misschien meer behoefte aan rust en heeft liever een kleine maar hechte vriendengroep. Iedereen heeft immers eigen normen en waarden. Wat een fijne balans is voor jou kun je onderzoeken en vaak blijft dat een levenslange oefening door alle veranderingen en ervaringen tijdens je leven.

Stress, onrust, ongemak, burn-out zijn vaak indicaties dat de balans in je leven niet goed zit. Iets kost je onnodig veel energie. Welk gedrag is dat? En welk gevoel of welke gedachte stuurt dat gedrag aan?

De ACTmeting geeft een ingang om te achterhalen wat je onnodig veel energie kost. Het geeft inzicht in de patronen die jou onbewust aansturen. Patronen die je met de paplepel hebt binnengekregen. Omdat deze zo gewoon voor je zijn, is het lastig om zelf zonder hulpmiddel deze te onderkennen. De ACTmeting is een fijn en efficiënt hulpmiddel om inzicht te krijgen en je bewust te worden van die patronen en hun onbewuste aansturing. 

"Bewustwording van je innerlijke patronen geven je een breder perspectief.
Je zult nieuwe mogelijkheden ontdekken en kunt andere keuzes gaan mak
en"

"Zelfkennis en inzichten in jouw manier van denken en doen is onmisbaar om balans te vinden"

Om inzicht te krijgen op welk vlak in je leven iets mist, kun je het levenswiel gebruiken. Je bepaalt eerst wat de belangrijkste aspecten uit je leven zijn, bijvoorbeeld je gezin, je job, hobby’s, relatie, persoonlijke groei, sociale contacten, enz. Vervolgens geef je die aspecten elk afzonderlijk ‘punten’. Ga verder in op de onderdelen die een lage score kregen. Noteer per onderdeel welke verandering je zou willen zien, tegen wanneer en waarom precies. Wat brengt het je?
Noteer dan alle dingen die je kunt en zúlt ondernemen om tot je resultaat te komen. 
Alleen door je ‘disbalans’ onder handen te nemen en er bewust verbetering in te brengen, gaat er ook iets veranderen. Balans is iets dat je niet zomaar vindt, maar waar je aan kunt werken. Je zoekt, je probeert, je ervaart, je krijgt nieuwe inzichten en zo ontwikkel je door.